A Vörös Áfonya
Olyan összetevőkkel rendelkezik, amelyek más gyümölcsben egyáltalán nem, vagy csak elenyésző mértékben találhatóak. Ilyen például az arbutin, ami elsősorban a vese és húgyúti gyulladások, fertőzések kezelésére alkalmas.
A gyümölcs másik fontos összetevője, a flavonoid, ami segít megőrizni az érfalak rugalmasságát. Ez az úgynevezett seprűvénák kialakulását gátolja meg. De csökkenti a rákos daganatok kialakulásának esélyét is. táplálja a bőrt, bársonyossá és ruganyossá teszi. Jelentős a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is.
A vörös áfonyában található antioxidánsok megakadályozzák a baktériumok megtapadását a szervezetben, így elkerülhető -többek között- a fogínygyulladás, vagy akár az influenza is. Azonban nem minden égtájon találkozhatunk ezzel a gyógyhatású növénnyel.