A Jojoba (Simmodsia chinensis) egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.
A Jojoba növényt már régóta használják a tradicionális indián gyógyászatban. Az őslakos indiánok a Jojoba olajat kisebb sebek, sérülések kezelésére használták elsősorban.
A Jojoba növényt az USA-ban termesztik is az 1970-es évek óta. Népszerű, mivel jó minőségű olajat lehet nyerni belőle.
A Jojoba olaj egy világos aranyszínű, viszkózus, olaj, mely hosszú láncú zsírsavakból és zsíralkoholokból épül fel.
A Jojoba olaj elsődlegesen kozmetikai termékekben használatos, mivel elsődlegesen ilyen célokra alkalmas. Jobb, mint a bálnazsír, és sokkal olcsóbb is – a bálnazsír az elmúlt évek alatt sokat drágult az állatok populációjának csökkenése miatt.
A kozmetikai iparban a Jojoba balzsamként használatos, és gyakran hajápolási termékekben is megtalálható. Színtelen, szagtalan viaszos észter szerkezetének köszönhetően segít megfiatalítani a bőrt és védi a haj szerkezetét is.